Новини

  1. Начало
  2. chevron_right
  3. Актуално
  4. chevron_right
  5. Новини

Имуно – онкология

В последните години имунотерапията се превърна в потенциална стратегия за борба срещу различни видове ракови заболявания. В светлината на тази тенденция особено често се споменават два важни компонента в сигналните пътища на имунния отговор – PD-1 (програмирана клетъчна смърт 1) и PD-L1 (лиганд на програмирана клетъчна смърт 1). PD-1 е белтък от мембраната на клетките, който има роля в ограничаването на имунно – провокираното разрушаване на тъканите в места с активни възпаления.

Американската компания Trovagene подписа сделки за доставка на тестове, базирани на кръв в Европа и Близкия Изток

Компанията Trovagene със седалище в Сан Диего, Калифорния, обяви в средата на януари, че е сключила сделки за разпространението на предлаганите от нея тестове Trovera с редица партньори в Европа и Близкия Изток. В това число влиза и България, където договорен партньор е компанията NM Genomix.

Osimertinib при EGFR T790M – позитивен рак на белия дроб

Недребноклетъчният белодробен карцином в напреднал стадий е основна цел за разработване на таргетни терапии. Към момента са одобрени или са в етап на клинични проучвания няколко такива, като преценката за евентуалните ползи от тях се основава на мутационния статус на гени като EGFR, ALK, ROS1 и други.

Меню