Американската компания Trovagene подписа сделки за доставка на тестове, базирани на кръв в Европа и Близкия Изток

folder_openНовини

Компанията Trovagene със седалище в Сан Диего, Калифорния, обяви в средата на януари, че е сключила сделки за разпространението на предлаганите от нея тестове Trovera с редица партньори в Европа и Близкия Изток. В това число влиза и България, където договорен партньор е компанията NM Genomix.

Osimertinib при EGFR T790M – позитивен рак на белия дроб

folder_openНовини

Недребноклетъчният белодробен карцином в напреднал стадий е основна цел за разработване на таргетни терапии. Към момента са одобрени или са в етап на клинични проучвания няколко такива, като преценката за евентуалните ползи от тях се основава на мутационния статус на гени като EGFR, ALK, ROS1 и други.

Дигитални терапии

folder_openНа фокус

Дигиталните терапии предоставят терапевтични интервенции директно на пациентите, използвайки базиран на доказателства, клинично тестван софтуер, за да лекуват, контролират и предотвратяват широк спектър от поведенчески, ментални и физически болести и състояния. Те се използват самостоятелно или в комбинация с медикаменти, изделия или други терапии, за да оптимизират грижата за пациента и здравните резултати.

Имунотерапия на рака и PD-1/PD-L1 контролно-пропусквателният пункт

folder_openНа фокус

Имунната система играе важна роля в предпазването ни от болести и изчистване на собствените нездрави клетки на тялото. T-клетките на имунната система притежават капацитет селективно да разпознават и убиват патогени или нездрави клетки, включително ракови клетки, чрез ръководене на координиран имунен отговор, включващ вродени и адаптивни отговори.

Имуно – онкология

folder_openНа фокус

В последните години имунотерапията се превърна в потенциална стратегия за борба срещу различни видове ракови заболявания. В светлината на тази тенденция особено често се споменават два важни компонента в сигналните пътища на имунния отговор – PD-1 (програмирана клетъчна смърт 1) и PD-L1 (лиганд на програмирана клетъчна смърт 1). PD-1 е белтък от мембраната на клетките, който има роля в ограничаването на имунно – провокираното разрушаване на тъканите в места с активни възпаления.

keyboard_arrow_up